Borstvoeding of flesvoeding?

34 antwoorden en 46186405x bekeken

Luna (Gast) 21-11 om 10:41

flesvoeding is prima voeding. 
Je kunt echt niet aan een baby of kind zien of hij borst of flesvoeding heeft gehad. De hormonen laten ons schuldig voelen. Ook jammer dat de borst alleen gepromoot wordt want dat is heel frustrerend voor vrouwen die geen bv kunnen/willen geven. Je kind is niet gelukkig als jij een kolvende frustrerende moeder bent. 
Flesvoeding is ook leuk voor de vader, andere familie leden kunnen helpen, ontspannen, gezellig, je weet precies hoeveel een kind binnen krijgt, tijdbesparend en gezond.
Dus gewoon doen die flesvoeding! 

reageer

Anoniem (Gast) 30-12 om 23:06

Ach een happy moeder is een happy baby. Of je nu de fles of de borst geeft. Ik geef zelf borstvoeding maar heb wel gemerkt dat goede begeleiding in het begin heel belangrijk is. Het kwam bij mij ib het begin niet snel genoeg op gang. Mijn uk heeft op advies van de verloskundige 1 dag na elke voeding bijvoeding gehad en ik moest die dag na elke voeding nog nakolven om de voeding te stimuleren. Wat ik kolfde kon ik dan weer van de bijvoeding aftrekken en zo was het na 1 dag zo goed opgang dat de bijvoeding mocht stoppen omdat mijn kindhe toen weer aankwam ipv afviel. Het zorgde er wel voor dat ik in het begin wat onzeker was over haar gewicht of ze wel voldoende voeding kreeg want je kunt niet zien of ze aankomt. Maar daar ook goede begeleiding in gehad zodat die angst afzakte. Gelukkig groeit ze goed dus ik ben happy. Als het met flesvoeding had gemoeten dan was ik ook happy, als het maar goed gaat met mijn spruit. Maar ben blij dat de bv lukt, scheelt in de kosten 

Kims (Gast) (Gast) 01-10 om 11:45

Hi, 
Ik ben benieuwd of er vrouwen zijn die hetzelfde hebben meegemaakt als ik. Ik ben afgelopen juni moeder geworden van een kerngezond kindje. Weliswaar met 36 weken en daarom verbleef mijn dochtertje eerst op de afd neonatologie. Ik heb altijd gezegd voordat ik zwanger was en tijdens de zwangerschap ik wil fv geven. Dit had ik besloten omdat ik veel negatieve ervaringen hoorde over bv en het leek mij makkelijk. Iedereen in mijn omgeving reageerde hier normaal op. Achteraf heb ik ontzettend veel spijt van mijn keuze. Door de hormonen en de moedergevoelens waar ik van tevoren geen rekening mee heb gehouden heb ik het gevoel of ik mijn kindje wat tekort doe. Ook helpt social media en de negatieve verhalen over fv niet erg mee. Ik heb het helaas niet meer terug kunnen draaien en gelukkig gaat het goed met de fles. Als ik ooit nog een keer moeder mag worden wil ik zeker bv gaan proberen te geven. Nu maar hopen dat mijn dochtertje door mijn keuze niks krijgt. Want als ik het internet mag geloven is dit niet het beste voor mijn kind.#eenonzekeremoederdiealleenmaarhetbestewiltvoorhaarkind

Hartje 01-10 om 13:23

Probeer rustig te blijven en je schuldgevoel te relativeren. Ik herken je helemaal, heb dit x 2 maanden gegeven en nu dan fv. Omdat ik weet hoe mooi bv is baal ik regelmatig maar he, door er voor je kind te zijn ben je een goede moeder. Als jij gefrustreerd de borst geeft of liefdevol de fles dan is dat dus beter hé! En ja, bv is gezond en natuurlijk maar flesvoeding tegenwoordig ook prima voeding hoor! Als het nu eenmaal zo loopt moet je het proberen los te laten en idd,  als er een volgend kindje komt kun je het zeker proberen. Maar vraag ook eens aan de moeders om je heen, sommigen lukt het niet, anderen spruw kolven narigheid, tis niet allemaal rozengeur en maneschijn.. Alhoewel het bij mij voorspoedig liep, niks geen problemen gehad.
Als ik weer last krijg van die gevoelens waarom ik ze niet aan bv heb probeer ik ze op een andere manier te koesteren en mezelf te vertellen hoe goed 't nu gaat. Komt goed! 

Kims (Gast) 01-10 om 13:31

Hi hartje, 
Bedankt voor je bericht. Ik doe mijn best met mijn schuldgevoel maar het is knap lastig. Ik vind het gewoon heel erg dat ik het nooit heb geprobeerd. Als ik dit van tevoren had geweten dan was mijn keus uiteraard anders geweest. Wat ik nog het ergst vind is dat ik nooit heb geprobeerd, dit heb jij en veel andere moeders wel. Dat maakt het voor mij erg lastig om te accepteren. Als ik het had geprobeerd en het werkte niet dat kon ik het denk ik makkelijker een plek geven. Ik blijf nu met schuldgevoelens zitten en denk maar ik wil natuurlijk mijn dochter het allerbeste geven waarom heb ik dit niet gedaan of tenminste geprobeerd. Ik voel me hier een slechte moeder in en neem het me heel erg kwalijk dat ik me niet goed in bv heb verdiept en dat ik niemand ook heeft gezegd waarom probeer je het niet. Ik zal het mezelf nu altijd kwalijk nemen als mijn dochtertje wat krijgt. 

Falca 01-10 om 16:25

Hoe hoeft niet bang te zijn dat je kindje wat krijgt omdat jij gelijk met de fles begonnen bent. Oke de anti-stoffen uit de borstvoeding is ze misgelopen maar al die tijd in de baarmoeder heeft ze ze wel gehad en die zijn niet gelijk vertrokken hoor. Uiteindelijk moeten alle kinderen zelf hun immuniteit gaan opbouwen.
Borstvoeding is natuurlijk altijd goed afgestemd op de behoefte van je kindje maar flesvoeding in Nederland is van zo'n kwaliteit dat het op een goede 2de plek staat. Je doet haar dus echt niet te kort.

anoniem22 01-10 om 19:42

1ste kindje flesvoeding nu zwanger van nmr 2 en wil borst gaan geven vind bet wel enorm spannend.... blijft mijn peuter stil zitten kan natuurlijk niet achterin hem aanrennen hoe pijnlijk is het eigenlijk borst voeding geven hoe groot isnde kans op onstekingen zou ik wel genoeg aanmaken zo kan ik wel even doorgaan maar ik ga er voor en hopelijk word ik goed genoeg begeleid 

Lies 01-10 om 20:22

Ikzelf kies voor flesvoeding. Heb mijn eerste dochter borstvoeding gegeven,liep als een trein maar kreeg eczeem en erge krampen en reflux dus na 14 dagen overgestapt op fles. Ging goed maar ook weer na 3 weken meer eczeem van voeding tot voeding hik. Verborgen reflux erbij,toen andere fles geprobeerd.... na 2 weken kreeg ze over haar hele lijf pukkels.... ow het was vanaf het begin dus koemelkallergie....en mijn stress erbij door al die onzekerheden man man toen het duidelijk was, over op dieet voeding en alles was binnen 2 weken vertrokken, je raadt het al ik mocht alweer werken. Zo niet ervan genoten! Maar daarna alles dubbel en dwars ingehaald hoor. Nu bij de 2de die wij verwachten in december kiezen we voor flesvoeding, puur om een allergie ook sneller te ontdekken. Een koemelkvrij dieet zie ik niet zo zitten
Schuldig hoef je je niet te voelen. Is ze gelukkig? Groeit ze goed? Stel jezelf die vragen?en kroel daarna gewoon heerlijk met je kleine... je hebt er achteraf jezelf er alleen maar mee he... 

Kims (Gast) 01-10 om 21:00

Bedankt voor je reactie falca. Heb jij ook fv gegeven meteen of dat niet? 
Hi annoniem22, het lijkt mij ook spannend om dat bij een tweede te doen hoor. Is toch nieuw dus begrijp je wel. Heb je bij de eerste meteen fv gegeven of eerst bv geprobeerd? En zo ja je gaf meteen fv had je hier ook spijt van dat je nu bij een tweede bv gaat proberen? 

Falca 02-10 om 00:00

Ik ben vrij snel nadat ik weer ging werken overgestapt op de fles omdat mijn voeding toen terug liep. Was wel begonnen met borstvoeding omdat het wel goed liep uiteindelijk.  Maar ik kon niet de rust vinden op werk om te gaan kolven toen ik weer na 4 maanden ging werken. Dat lag niet aan het werk maar aan mij. Ik was steeds met mijn gedachten bij wat er nog moest gebeuren. Maar omdat de voeding terug liep begon ik te twijfelen of ze wel genoeg kreeg. Dus voor mijn gemoedstoestand over naar de fles gegaan. Vreemde vond ik eigen dat veel mensen vinden dat je tijdens de kraamtijd de borst hoort te geven maar zodra je op werk verteld dat je nog steeds borstvoeding geeft daar soms ook weer vreemd van wordt opgekeken. Onder het mom van is de fles niet makkelijker als je werkt, of goh je geeft nu wel lang borstvoeding he wil je dat niet afbouwen? 
Kortom iedereen heeft altijd een mening en ik doe gewoon wat ik zelf prettig vind. En als een ander daar wakker van ligt, tsja dan moet die maar eens met een psychiater gaan praten. 

anoniem22 01-10 om 22:21

Ja ik gaf meteen flesvoeding en geen spijt van gehad op dat moment vond ik aan flesvoeding meer positieve punten zitten achteraf gezien was de kans op borstvoeding ook klein twee keer baarmoeder onsteking gehad door nog een stuk placenta wat bleek tr zitten curratge gehad heel veel stress bevalling van byna 28 uur dus geen moment spijt gehad ben egt nog totaal niet bekend met bv dus vind het onwijs spannend

Falca 01-10 om 23:40

Vooraf een borstvoedingscursus volgen geeft je in iedergeval een idee wat je kunt verwachten. En verder inderdaad hopen op goede begeleiding als het zover is. Bij goed aanleggen hoort het niet echt pijn te doen. Het gevoel is wel grappig als je de melk eruit voelt stromen. 

Je kunt reageren op dit onderwerp 'Borstvoeding of flesvoeding?' in het Babyforum